Mládež z Prešovskej univerzity darovala krv priamo v Unipocentre

20.04.2013 Prešov

Prešov 20. apríla (TASR) – Počas mobilného odberu krvi prišlo do Unipocentra v Prešove v strede týždňa celkom 52 potenciálnych darcov krvi. Darovania krvi sa zúčastnili študenti i zamestnanci Prešovskej univerzity (PU) v Prešove, pričom 19 z nich nespĺňalo kritériá pre odber. Kvapka krvi na PU v Prešove je jednou z mnohých akcií, ktoré Národná transfúzna služba (NTS) na Slovensku realizuje mimo svojich pracovísk.
„Máme radosť z každého darcu, hlavne z prvodarcov, lebo vieme, že sa k nám znova vrátia. Snažíme sa vytvoriť pokojnú, príjemnú atmosféru, aby sa darcovia nebáli a prišli zasa,“ konštatovala jedna zo sestier NTS v Prešove. Lekár NTS Mikuláš Hudák upozornil, že odkedy skončil školu, až doteraz, sa v podstate nič nezmenilo na tom, že krv je absolútne nenahraditeľná. „Na takéto akcie chodíme často. Myslím si, že do povedomia študentskej verejnosti sa to dostalo pomerne úspešne. Podľa mňa je účasť študentov na týchto odberoch dobrá,“ dodal.
Jedna zo študentiek sa obávala, že nebude môcť darovať krv pre svoju hmotnosť. „Raz sa mi to už stalo, nemala som ani 50 kilogramov, teraz mám 53, takže som prešla. Myslela som si, že to bude nepríjemný pocit, počas odberu, ale bolo to v pohode,“ dodáva. Veľmi dobrý pocit z darovania krvi majú takmer všetci tunajší študenti, pretože tak môžu pomôcť ľuďom, ktorí to potrebujú. Väčšina z nich už s darovaním krvi má svoje skúsenosti. „Ja som dnes prišiel darovať krv už po dvanástykrát,“ zdôraznil ďalší zo študentov Prešovskej univerzity. Niektorí sa rozhodli krv darovať opäť aj preto, že sa stali svedkami, keď krv v nemocnici chýbala.
Medzi darcami sa však našli aj takí, ktorí s darovaním tejto životne dôležitej tekutiny nemajú skúsenosti. „Zatiaľ som ešte nedarovala krv. Avšak raz som už krv dostala, a práve preto som ju prišla darovať ďalej,“ dodáva ďalšia zo študentiek PU.
 

Vyberte región